GELIJKE KANSEN!
De geschiedenis van Sappemeer
Alle 7 plaatsen van herinnering in Sappemeer verzameld in één tekst- en werkboek voor leerlingen vanaf ca. 10 jaar:
-
Borg Welgelegen
-
Station Sappemeer Oost
-
Historische Scheepswerf Wolthuis
-
De Koepelkerk
-
De Hoogere Burgerschool
-
Het gemeentehuis
-
Aletta Jacobs.
Waarover gaat dit boek?
Dit tekst- en werkboek is de verzameling van 7 werkbladen die gaan over 7 plaatsen van herinnering in Sappemeer. De teksten zijn speciaal geschreven voor jongeren, en gaan over de (onbekende) geschiedenis van deze 7 plaatsen van herinnering in Sappemeer.
De opdrachten in het boek helpen leerlingen om de tekst te verwerken en doen een beroep op creatief denkvermogen. Het helpt leerlingen om inzicht te krijgen in kansengelijkheid en kansenongelijkheid in het verleden en dat ook te verbinden met hun eigen kansen voor nu en in de toekomst. Dat alles op basis van de geschiedenis van hun eigen leefomgeving.
Doe ook de Gelijke Kansentour of gebruik de gratis luisterfragmenten!
De Gelijke Kansentour!
Met dit tekst- en werkboek is het heel goed mogelijk op locatie de tour langs de plaatsen van herinnering te maken, onder begeleiding van Kamminga erfgoed educatie. De tour kan groepsgewijs uitgevoerd worden, met (toegestane) E-steps.
Ga voor meer informatie naar de pagina E-step route Sappemeer
Waaruit bestaat het tekst- en werboek?
48 pagina's, opgaven met
invulvakken in het boek.
Wat is de toegevoegde waarde van dit werkblad?
Dit werkblad leert leerlingen
-
de geschiedenis van onderwijs en de verhoudingen tussen mensen in het verleden.
-
dat kansen(on)gelijkheid in het verleden te maken had met de plaats waar je woonde, je afkomst en het beroep dat je had (en de vraag of dat nu ook nog zo is?).
-
inzicht te krijgen (op hun eigen niveau) in wat kansenongelijkheid veroorzaakt en wat er nodig is om kansengelijk te zijn, nu en in de toekomst.
-
welke sporen van het verleden ons vertellen over een groep mensen die lange tijd onvoldoende aandacht in de regionale geschiedschrijving heeft gehad.
-
dat de verbeelding van geschiedenis (door gebouwen, kleding, meubels en objecten in gebouwen) vooral vertelt over rijkdom en macht en minder over mensen die leefden in de schaduw van de geschiedenis. De doe-opdrachten zijn een ludieke en creatieve manier daar verandering in te brengen.
-
waardering te ontwikkelen voor gebouwen, verhalen en plaatsen in de eigen leefwereld, die ook hebben bijgedragen aan wie zij nu zijn.
Hoeveel tijd hebben leerlingen nodig voor dit werkblad?
Ca. 4 uur voor het lezen en maken van de vragen / opdrachten. Advies dit gefaseerd te doen. (bijvoorbeeld 7 maal ca. 30 minuten).
Ca. 30 minuten voor het uitwerken van de beide doe-opdrachten.
Wat zijn de kosten van het werkblad?
Het papieren werkblad (kleur, drukwerk, 48 pagina's) en houten werkbladen voor de doe-opdrachten is te verkrijgen voor 12 euro.
Bestellen kan door het contactformulier onderaan deze pagina in te vullen.
Houten werkblad wapenschild
Houten werkblad 't Herenbankje
Bij het boek inbegrepen is de link naar alle luisterfragmenten van alle teksten die in het boek voorkomen.